A webhely a cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát

Menü

Jelenlegi szállítási időnk 1-2 munkanap

Új szállítási mód: Foxpost Csomagautomata most bevezető 950 Ft-os áron >>>

Digitális forradalom a fogászatban

Ha a fogászat világában mozog, erről mindenképp tudnia kell!

A digitális fejlődés mára alapjaiban változtatta meg nemcsak mindennapi életünket, hanem a munka világát is. A gazdaság és az ipar legtöbb területén bekövetkezett már a digitális forradalom, gondoljunk csak   arra, hogyan digitalizálták a nyomdászatot, a fotózást vagy az orvosi diagnosztikát.  A fogászat világában is megjelentek bizonyos területeken a digitális eszközök. De olyan rendszerre, amely a  diagnózisfelvételtől  az adatgyűjtésen és a tervezésen át a gyártásig végig  digitalizálva van , eddig nem sok példa akadt.

A izraeli Paltop  implantátumgyártó – mely eddig az implantátumai felszínének tisztaságával hívta fel magára a figyelmet – Paltop Digital Treatment Workflow  szolgáltatásának keretében kidolgozott egy rendszert, mely teljes egészében a digitális technikán alapul. Ennek köszönhetően akár fél nap alatt elkészíthető egy fogpótlás!

A kezelés így egyszerűbb és olcsóbb lett, teljesen személyre szabott, ráadásul a  legmodernebb gyártási technológia alkalmazásával történik. Személyre szabott abban az értelemben is, hogy a rendelő lehetőségeihez lehet alakítani, nincs szükség arra, hogy a fogorvos új eszközöket vásároljon, elegendőek a meglévők. Költséghatékony is, mert a fogorvos időt, és ezáltal pénzt takaríthat meg. A szolgáltatás biztonságos, könnyen kezelhető: mindezt egy felhasználóbarát felület biztosítja.
  


Hogyan működik?

A tervezés előkészítéséhez háromdimenziós adatokra van szükségünk. A fog és az állkapocscsont felszínéről adatokat nyerünk egy intraorális szkenner segítségével, mely lehetővé teszi, hogy azonnal virtuális 3D-s modellt készíthessünk. Abban az esetben, ha nincs intraorális szkenner, akkor hagyományos lenyomatvétellel kell felmérni a szájüreget és a fogakat, majd a gipszmintáról az asztali szkennerrel felvételt készíteni.

A CBCT vagyis digitális volumentomográfia részletesebb képet ad a fogazatról, az állkapocscsontról, az arccsontokról, orrüregről és az idegpályákról, és azok betegségéről.  A fogorvos útmutatót készít a kezelési tervhez, melyben a sebészeti beavatkozáshoz ill. fogpótláshoz szükséges információk és instrukciók szerepelnek.

Ha az adatok mind rendelkezésre állnak, a fogorvos instrukciói alapján elkezdődhet a 3D-s tervezés vagyis a CAD (computer-aided design) technológia. Ez egy kiválóan megtervezett modellező szoftveren alapul, mely alkalmazható mind az implantációhoz, mind a fogpótláshoz. „Felülről lefelé” elven működik, ami azt jelenti, hogy a kívánt esztétikai eredményből indulnak ki, és ez határozza meg az implantátum pozicionálását. A központban végzik az adatok kiértékelését, a munkafolyamatban mindenki felhőben dolgozik. A kezelési tervet előbb jóvá kell hagynia a fogorvosnak, és csak ezután kezdődhet a gyártás.
 


3D-s nyomtatók segítségével 3D-ben kinyomtatják a modelleket, melyek pontosabbak a hagyományos gipszmintáknál. Ezeket a DLP- vagyis nagy fényerejű projektor folyékony gyantából készíti el úgy, hogy a meglévő adatokat voxel adatokká alakítja át. Ezután következik a 3D-s gyártás ún. CAM (azaz számítógéppel segített) gyártási technológiával. Az új generációs szoftver és hardver lehetővé teszi a precíz digitális mozgásvezérlést, így a legkorszerűbb komputer által vezérelt marógép segítségével készülnek a személyre szabott felépítmények.

A Paltop Digital Treatment Workflow a sebészi munkához is segítséget nyújt az implantátum helyes pozicionálása érdekében, ezért a fogorvos digitális tervezésen alapuló sebészi fúrósablont kap. Tehát ez a digitális termék tartalmazza az fúrósablonon kívül a fúrókészletet, az implantátumokat, a személyre szabott felépítményeket, a 3D-ben kinyomtatott modelleket.

A Paltop Digital Treatment Workflow  már sikeresen működik többek közt az Egyesült Államokban, Oroszországban és Izrael területén. És reméljük az elkövetkezendő években Magyarországon is elérhetővé válik.

Szemben más eddigi próbálkozásokkal, a Paltop képes volt sikeressé tenni egy forradalmian új szolgáltatást.

Letölthető angol nyelvű tájékoztató >>>

A Paltop Digital Treatment Workflow-ról további információkat itt talál >>>