A webhely a cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát

Menü

Jelenlegi szállítási időnk 1-2 munkanap

Új szállítási mód: Foxpost Csomagautomata most bevezető 950 Ft-os áron >>>

A tiszta implantátum nélkülözhetetlen a sikeres beültetéshez

A fogászati implantátumokat folyamatosan fejlesztik, hogy beépülésük a csontba minél jobb és gyorsabb legyen. A Kölni Egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy ezen erőfeszítések ellenére is még mindig vannak olyan implantátumok, melyeknek felszínén egyenetlenségek és szennyeződések figyelhetők meg, melyek gátolhatják a sikeres beépülést. 

Az implantátum felszíne jelentősen meghatározza a szervezet biológiai válaszát a beültetés után, így az osszeointegrációt is nagy mértékben befolyásolja, hiszen ennek során a környező testi szövetekkel kell sikeresen összeépülnie. A gyártás során használt különböző eljárások kialakítják kívánt a felületet, ugyanakkor szerves és szervetlen maradványanyag is kerülhet az implantátum felszínére.

A Kölni Egyetem kutatói 100 különböző implantátumot vizsgálnak jelenleg a gyártási precizitás és a felület minősége szempontjából. A vizsgálat, mely az Európai Fogászati Implantológusok Szövetségének Minőségellenőrző és Kutatási Bizottsága (BDIZ EDI) megbízásából készül, az európai piacon forgalmazott implantátumokat elemzi. Az első vizsgálatot 2008-ban végezték és kilenc országból származó összesen 23 steril csomagolású implantátumot elemeztek. Ezt követte 2012-ben egy újabb vizsgálat, melyben 57 implantátumot vizsgáltak meg.

Míg a 2008-as vizsgálat után kimutatható volt, hogy a gyártók javítottak a minőségen, a mostani közbenső vizsgálati jelentés szerint sok implantátumon még mindig topográfiai egyenetlenségek szerves szennyeződések és a gyártási folyamatból származó szervetlen maradványanyagok figyelhetők meg.

Az implantátumokat pásztázó elektronmikroszkóppal (SEM) vizsgálták meg és minőségi és mennyiségi elemanalízisnek vetették alá. Az analízis során némely implantátumon nem várt részecskéket találtak, úgy mint króm-, réz-, vas-, szilícium- és ónrészecskéket, valamint jelentős mennyiségű szerves maradványanyagot.

„Jelenlegi tudásunk nem elegendő ahhoz, hogy felmérjük, hogyan is hatnak pontosan a fémrészecskék vagy a szerves maradványanyagok a steril implantátumra, annyit azonban tudunk, hogy a szennyeződések visszamaradása elkerülhető” – magyarázta Dr Dirk Duddeck, a vizsgálati jelentés írója és az Implantológiai és Szájsebészeti Interdiszciplináris Klinika anyagkutatási csoportjának vezetője. „Nehéz azt feltételezni, hogy ezeknek a szennyeződéseknek pozitív hatása van az osszeointegrációra, főleg akkor, ha a beteg csontjának állapota nem kielégítő.” - tette hozzá a professzor.

A vizsgált implantátumok nagy többségénél azonban jók az eredmények. „Például a Paltop cég által gyártott implantátum nagyon tiszta. A gyártás során többlépcsős, mindenre kiterjedő tisztítási eljárást alkalmaznak, melyet a félvezetők ipari technológiájából vettek át. Ez a tisztító eljárás eltávolít minden nemkívánatos szennyeződést, mely a gyártás során odakerülhet, és szennyeződésmentes felszínt eredményez.” - mondta Duddeck. A Paltop felületkezelő technológiáját a kölni Nemzetközi Fogászati Vásáron mutatják be az intergrált fogászati rendszerek

A vizsgálat, - amelyből a „Az implantátumfelszínek SEM-mel és EDX-szel végzett mennyiségi és minőségi elemanalízise” címmel jelentés is készült -, jelenleg is folyik, és 2015 márciusában fejeződik be. A közbenső vizsgálati jelentést a Fogászati Implantológusok Európai Újságának 2015. januári száma közölte.

A cikket angolul itt töltheti le >>>

Kapcsolódó tartalom:

SEM Surface Analysis (EDI Journal) letöltés
A Paltop Implantátumok felszínéről részeletesebben itt olvashat >>>

Tartalomhoz tartozó címkék: Paltop Dental Implantátum felszín